Oh Yaz Bowie Redman Lore Janssens Gezond ondergoed breathable underwear ohyaz high waisted string cap blanc nez trix eden breuls the eden stories rood ondergoed ruby red Belgisch ecologisch ondergoed vaginale gezondheid

Van automatische piloot naar bewust leven: 3 tips

Listen to episode #2 here

 

Leven op automatische piloot, stuck in a rut, het overkomt ons allemaal wel eens. Januari lijkt zo’n maand te zijn waarop we met z’n allen weer vastzitten in onze dagelijkse sleur. Zelfs hier in Spanje, waar ik nu drie maanden woon (and loving it so far!), is de routine er al goed in gekropen en heb ik het gevoel dat ik weer op automatische piloot overschakel. 

Je kent het wel, het leven gaat aan je voorbij want elke dag ziet er hetzelfde uit. Andere mensen nemen je agenda over, je agenda neemt je leven over. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt en vergeet dat je zelf de touwtjes in handen hebt.

Het gevolg? Je vervalt in een routine waarbij je niet meer stilstaat bij wat je doet en waarom je het doet. De tijd passeert en er bekruipt je het akelige gevoel dat je je leven niet volop leeft.

Maar er is goed nieuws, je kan er weer uit geraken!


De weg van de minste weerstand

De eerste stap om uit die automatische piloot te stappen is identificeren dat je er in zit. Dit gaat meestal gepaard met de weg van de minste weerstand. Want wanneer je brein op automatisme handelt, kiest hij steeds voor de gemakkelijkste weg. Helaas is die weg meestal niet de beste.

Voor mij ziet de weg van de minste weerstand er zo uit: Een hele dag rondlopen in mijn jogging en badjas (super sexy, indeed), mijn tanden vergeten poetsen en mijn haar dagen lang in dezelfde dot dragen. En hoewel dat het best comfy is, ga ik me er niet echt beter door voelen. Ik ben ook graag trots op de kleren die ik aan heb en op mijn goed liggend haar.

Een andere duidelijke indicator van mijn automatische piloot is wanneer ik ‘s avonds moe ben en wil ontspannen. Dan zet ik soms mindless de tv op terwijl ik tegelijkertijd door Instagram lig te scrollen. Op het einde van de avond weet ik dan eigenlijk niet what’s going on with Emily in Paris én ben ik me ook niet bewust van wat er nu juist allemaal op Instagram stond. Het resultaat? Het zuigt de resterende energie uit mijn lijf in plaats van me op te laden.


Automatische piloot “OFF”

Omdat ik wel vaker in automatische piloot beland, heb ik voor mezelf al heel wat handvatten en tools ontwikkeld om me te helpen de touwtjes terug in handen te nemen.

Energiezuigers, energiegevers en obstakels

Eén van die tools is het beantwoorden van de volgende 4 vragen:

  1. Wat zuigt er op dit moment mijn energie?
  2. Wat geeft me energie?
  3. Wat zijn de obstakels om hieraan te beginnen?
  4. Hoe kan ik die obstakels uit de weg ruimen?

Iets waar ik energie van krijg, is creatief bezig zijn. Zo begon ik vorig jaar met schilderen, maar ben ik hier ondertussen alweer mee gestopt. Waarom? Omdat er te veel obstakels (lees: excuses) zijn. 

In mijn hoofd moet ik namelijk een schilderkamer en schildergerief hebben om te kunnen beginnen. In ons huurhuis gaat dat niet, en binnenkort verhuizen we tijdelijk terug naar België, daarna ben ik hoogzwanger en moet ik bevallen, en dan heb ik ook geen tijd om te schilderen. You get the picture, er is forever een reden om het niet te doen. Maar als ik er goed over nadenk zijn dit zelfverzonnen obstakels die ik eigenlijk gemakkelijk kan omzeilen door me gewoonweg in te schrijven voor een workshop schilderen. Geen kamer of schildergerief nodig!

Stel jezelf dus ook eens de vraag: Hoeveel van je obstakels heb je zelf verzonnen en zijn geen échte obstakels? 

Zo is beweging ook een klassieke energiegever waar we tal van obstakels voor verzinnen. Ik heb er geen tijd voor, ik heb er geen zin in, ik heb net mijn haar gewassen, het regent,... Stel jezelf de vraag hoe je het jezelf gemakkelijk kan maken door de obstakels te counteren. Zo heb ik voor mezelf een “menu” gemaakt met alle mogelijke manieren waarop ik kan bewegen. Naar het strand wandelen, yoga, twerken,...


Damn Good Questions

Een andere tool is Damn Good Questions, een kaartendeck vol met reflectievragen die je helpen verbinden met jezelf (én anderen) en je zelfinzicht verhoogt.

In plaats van weer mindless tv te kijken, speelde ik gisteren samen met Jorge, mijn vriend, Damn Good Questions. Want ja, ook als koppel verval je wel eens in de sleur van al het praktische geregel en de “wat gaan we zien vanavond?”-discussie.

Ik trok de volgende kaart: Noem drie mensen naar wie je opkijkt en vertel waarom. Wat doen deze mensen? Hoe kan je dit concreet maken in je eigen leven?

Toen ik deze vraag beantwoorde, realiseerde ik me dat ik het leven meer wil vieren, vooral ook in de kleine zaken. Ik hoef niet elke dag grootse dingen te doen, maar ik kan wel kleinere momenten inbouwen waarop ik extra geniet. Dus besliste ik om elke week een adventure day in te plannen. Een dag waarop ik iets nieuws probeer, zoals een nieuwe plek, een nieuw restaurant, een nieuwe yogastudio,...

Maar zo gemakkelijk is het niet. Om dit in je leven te implementeren moet je dus eerst die obstakels uit de weg ruimen. Want we weten ondertussen al waar het anders zal eindigen: daar waar de minste weerstand is, aka in de zetel. Je moet dus voor jezelf zoveel mogelijk weerstand wegnemen door bijvoorbeeld in te plannen wanneer je dit gaat doen en wat je gaat doen. Dit zijn je handvatten die je helpen om te doen wat jou energie geeft. Voor mijn adventure days maakte ik bijvoorbeeld een lijst met activiteiten die ik zou kunnen doen. Zo hoef ik niet meer te veel na te denken en kan ik elke week één adventure uitkiezen en het meteen inplannen.

Weet je nog niet goed wat je energiezuigers en -gevers zijn, dan kan je met het kaartendeck Damn Good Questions To Ask Yourself aan de slag voor meer introspectie.


Wat met de sleur in je relatie?

Wanneer jij of je partner op automatische piloot leeft, kan de andere persoon hier snel in meegetrokken worden. Hoe ga je hiermee om als koppel? 

Een handvat waar ik steeds op terugval, zijn de 5 love languages. Elke persoon heeft één of twee voornaamste liefdestalen waarmee hij of zij liefde wil krijgen en geven. Voor mij en Jorge is dit allebei quality time en physical touch. Voor ons is het dus vooral belangrijk dat wij waardevolle tijd met elkaar doorbrengen. Maar wanneer er kinderen zijn en je regelmatig vervalt in de praktische babbels over boodschappen en vuilzakken buiten zetten, is het een uitdaging om waardevolle tijd te vinden voor elkaar. Als zombies naast elkaar zitten en naar het scherm kijken telt dus niet (I tried, it doesn’t work).

Het grootste obstakel is meestal tijd. Dus hebben wij de Damn Good Questions gewoon in onze auto gelegd! Zo wordt de rit naar de crèche plots een moment waarbij we even stil staan bij onszelf en bij elkaar. Quality time, check!

Is de verbinding tussen jou en je lief ver te zoeken? Dan kan het kaartendeck Damn Good Questions For Lovers de vlam tussen jullie terug aanwakkeren en diepere conversaties initiëren.

 

Als je met één van de Damn Good Question decks aan de slag gaat, let me know. Ik ben suuuper benieuwd om te weten wat het voor jou doet!


Cheers & lots of (self)love,

LJ

Listen to episode #2 here

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.