Als ik ontdek wat ik wil, kan ik eindelijk in gang schieten.
Pas dan zal ik succesvol en echt gelukkig zijn.
Dit is de filosofie waarmee we opgroeien: eerst ontdekken wat je wil vooraleer je écht kan beginnen leven. Frustrerend, want er lijkt geen vaste formule voor te bestaan en zolang we het niet weten, blijven we vastzitten.
Maar wat als het ook anders kan?
Psychiater Phil Stutz denkt hier radicaal anders over. In de documentaire Stutz brengt acteur Jonah Hill de atypische filosofie en therapie van Stutz in beeld.
Hoewel ik fan ben van de traditionele therapie (would totally recommend it!), waarbij de therapeut je zelf tot inzicht laat komen, kan het soms lang duren vooraleer je vooruitgang boekt. Stutz, daarentegen, wil dat zijn patiënten zich vanaf de eerste therapie al beter voelen. Hij doet dit aan de hand van zijn vele concepten en tools die je meteen in actie kan brengen. I like it!
Want zonder actie is er geen vooruitgang. Je kan oneindig veel podcasts luisteren, boeken lezen en documentaires bekijken, maar als je er niets mee doet, blijf je stilstaan. Dus als je content consumeert (zoals deze blog of de podcast episode #4 😏), maak het dan ineens concreet. Stop met wat je aan het doen bent en doe de oefeningen, of plan de actie in.
Die focus op actie zie je terugkomen in één van Phil’s bekendste concepten: Life Force
Het idee achter Life Force
Heel vaak zitten mensen vast omdat ze niet weten wat ze willen in het leven. Het is een vicieuze cirkel: ‘Als ik weet wat mijn levensdoel is, dan ga ik in gang schieten’. Maar als je geen actie onderneemt, dan ontdek je niet wat je wil in het leven.
Stutz zegt: Schiet in gang en al de rest zal op zijn plaats vallen.
Hoe doe je dat? Door te werken aan je Life Force volgens onderstaande piramide.
Je kan je Life Force verhogen door te werken aan drie belangrijke relaties.
- De relatie met je lichaam
- De relatie met anderen
- De relatie met jezelf
‘Werk eerst aan je lichaam, dan aan je relaties met anderen, en dan aan jezelf’. ‘Doe dit en de antwoorden komen vanzelf’, beweert Stutz.
De relatie met je lichaam
De relatie met je lichaam heeft 3 pijlers: slaap, voeding en beweging.
Over elk van deze thema’s kan je oneindig veel opzoeken. Hoeveel uur per nacht moet je slapen? Hoe verbeter je je slaapkwaliteit? Hoeveel beweging heb je per week nodig? Wat moet je per dag eten? Welke voedingsmiddelen moeten er in één maaltijd aanwezig zijn?
Ga na voor jezelf wat je nodig hebt, en zet dat om naar concrete actie. Een slaaproutine? Geen alcohol of koffie drinken? Elke dag wandelen? Twee keer per week krachttraining? Regelmatig eten? Of net intermittent fasting? Whatever floats your boat!
Het belangrijkste hier is dat je het omzet naar concrete actie en de obstakels wegneemt om in actie te komen. Zeg niet gewoon ‘ik ga meer wandelen’, maar maak het super concreet: ‘Ik ga wandelen naar het werk/de school/de yoga en terwijl luister ik naar podcast X’. Maak er een gewoonte van door het vast te hangen aan andere gewoontes die je al hebt. Zo ken ik iemand die bijvoorbeeld wall squats doet tijdens het tandenpoetsen.
Besteed extra aandacht aan eventuele mentale obstakels zoals oude denkpatronen of limiting beliefs. Ik ben opgegroeid met het idee dat sporten gelijkstaat aan afzien. Dat het enkel iets is dat je doet om af te vallen. Het heeft een negatieve connotatie. Vroeger sportte ik vanuit het idee iets te willen veranderen, nu sport ik vanuit zelfliefde.
Ook rond voeding hangen vaak mentale obstakels. Alleen al het woord ‘dieet’ toont al aan hoe we over voeding denken. Het betekent ‘eetpatroon’ of ‘eetcultuur’ maar we gebruiken het woord wanneer we onszelf restricties opleggen. Over een negatieve connotatie gesproken! Ik heb zelf een emotionele relatie met eten (meer hierover in een volgende podcast), daarom heb ik besloten dat mijn concrete actie hierin een private chef is. Yup, I want a private chef!
Op deze manier kan ik het grote mentale obstakel dat momenteel rond voeding hangt weghalen. Het zou enorm veel headspace vrijmaken. Maar dit brengt dan weer nieuwe limiting beliefs en obstakels met zich mee. Wie ben ik om een private chef te willen? En een private chef kost toch te veel geld? Langs de andere kant zou ik er tijd (en ook geld) mee besparen. Want ik zou minder gaan uiteten en ik hoef niet bezig te zijn met plannen, inkopen, koken, opruimen, etc.
So bottomline, het gaat over wat jij nodig hebt, hoe je dit vertaalt naar concrete actie en hoe je de obstakels hierin kan weghalen.
De relatie met anderen
Als de relatie met je lichaam een goede basis heeft, kan je focussen op de relaties met anderen. Omgeef je met mensen die je energie geven, bij wie je graag bent. Neem het initiatief om je banden te versterken.
De relatie met jezelf
Is onze relatie met ons lichaam en met de mensen rondom ons aangesterkt? Dan kunnen we werken aan de verbinding met onszelf. Dit is de relatie waar de kleine en grote levensvragen boven komen. Wat vind ik belangrijk in het leven? Wat is mijn levensdoel?
De relatie met jezelf kan je versterken door met je onderbewustzijn in gesprek te gaan.
Dit kan je doen door te journallen. Soms weet je niet wat schrijven maar moet je gewoon doorgaan zodat je je eigen mentale limieten doorbreekt.
Je kan ook letterlijk met jezelf in gesprek gaan met Damn Good Questions To Ask Yourself. Dit is een kaartendeck met vragen die onbewuste verlangens of energievreters aan de oppervlakte brengen. Je leert jezelf beter kennen zodat je bewuste keuzes kan maken.
Als je met de Damn Good Questions aan de slag gaat, let me know. Ik ben suuuper benieuwd om te weten wat het voor jou doet!
Cheers & lots of (self)love,
LJ