Seksuele zelfzorg met Lore Janssens van Oh Yaz x Intimichi

Seksuele zelfzorg met Lore Janssens van Oh Yaz x Intimichi

Deze blog werd samen met Intimichi gemaakt. Intimichi - opgericht door Michelle Hufkens - kwam tot leven om mensen te ondersteunen lekkerder in hun vel te zitten, toegang te vinden tot hun sensuele – seksuele zelf en meer verbinding te ervaren met zichzelf en anderen. 

 

Laat je inspireren tijdens ons interview over seksuele zelfzorg met Lore Janssens, vaginavriendelijke onderneemster van ‘Oh Yaz’.

Laat ons breed starten, wat is zelfzorg volgens jou?

Zelfzorg is iets super persoonlijk en ziet er voor iedereen wat anders uit. Ik heb de laatste jaren ontdekt dat er voor mij lagen zijn in zelfzorg. Een massage en een goei badje doen sowieso wel deugd, maar dat ligt eerder in de tweede of zelfs derde laag. Voor mij is zelfzorg kijken naar wat je op dat moment nodig hebt & waar je je mee wilt voeden. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Welke beelden, mensen, prikkels laat je op je afkomen en wat doen ze met je? Hoe verwerkt je lichaam ze? Geven ze je energie of nemen ze die van je af? Er is een bepaalde discipline nodig om jezelf steeds te voeden met wat je nodig hebt op langere termijn. Ik doe daarentegen niet meer mee aan ‘miracle mornings’ die om 5u beginnen en de ellelange to do-lijsten die heel veel ‘moeten’ met zich meebrengen.

Vind je seks belangrijk?

Seks is absoluut belangrijk, om heel veel redenen, maar het is voor mij ook een maatstaf om te observeren hoe het met me gaat. Als ik veel stress heb, bijvoorbeeld als mama of als ondernemer, heb ik minder seks. Ik ben me er daarentegen van bewust dat ik het in die periodes net goed zou kunnen gebruiken om te ontladen én op te laden. Als het minder goed gaat tussen mijn partner en mezelf is minder seks niet het probleem, maar een gevolg. Vaak is het een indicatie dat er minder intimiteit en aandacht voor elkaar is in het algemeen. Het is dan voor ons belangrijk om in gesprek te gaan om het probleem aan te pakken en te weten dat minder seks een resultaat is. We hebben dan samen een oorzaak te zoeken en oplossingen uit te proberen.

Is seksualiteit een belangrijke pilaar van onze algemene gezondheid?

Gebruik gerust het statement ter inspiratie:

‘Our sexuality is the foundation of our overall health’

Ik zie hier zeker waarheid in, hoewel het voor mij echt een wisselwerking is. My overall health (mental, physical & vaginal health) is the foundation of my sexuality’. Als ik mij fysiek of mentaal niet goed voel of ik heb vaginale irritatie of zelfs een infectie, had dit in het verleden steeds een grote impact op mijn ‘feel good’. Vanzelfsprekend beïnvloedt het daardoor ook mijn seksualiteitsbeleving, zowel alleen als met een partner.

Naar mijn lichaam luisteren en het geven wat het nodig heeft, is een basisvoorwaarde om terug in mijn seksuele kracht te staan. Ik ben begonnen met mijn ondergoed merk vanuit deze insteek. Ik leerde dat een deel van seksuele zelfzorg inhoudt dat ik mijn lichaam moest leren kennen, ernaar moest luisteren, om zo samen te kunnen werken met haar. Ik besefte dat mijn vagina een zelfreinigend vermogen heeft en ik haar dus enkel de optimale omstandigheden moet gunnen. Op die manier kan ze gewoon haar ding doen. Weg met alle ‘fancy’ veelbelovende producten die mijn balans verstoren. Ik kies enkel nog voor gezond ondergoed en lauw water voor uitwendige reiniging. Weg met alles dat de natuur onderdrukt en verdoezelt, maar echt gaan samenwerken.

Mijn struikelblok in de zoektocht naar deze vorm van seksuele zelfzorg, kwam echter bij het feit dat ik me totaal niet goed of sexy voelde in mijn ‘gezonde ondergoed’. Katoenen exemplaren die je koopt tussen de sokken en de pyjama’s maakten dat ik een zeer negatieve connotatie had met gezond ondergoed. Ik vond dat jammer, want het is een van de eerste keuzes die je maakt ’s morgens en het kan er eentje zijn uit liefde voor je lichaam. Voor mij was het dus essentieel bij het maken van mijn eigen ondergoedlijn dat het aanvoelt als (seksuele) zelfzorg, als een liefdevolle beslissing waardoor ik me zowel fysiek als mentaal ‘empowered’ voel. Als ik mijn dag al positief kan starten ‘with a little act of sexual selfcare’, dan uit zich dat ook in mijn zelfvertrouwen, ‘sex drive’ en zin om initiatief te nemen.

Om nog even terug te komen op het statement ‘Our sexuality is the foundation of our overall health’: voor mij start het doorgaans omgekeerd, hoewel het effectief een wisselwerking is. Wanneer mijn ‘sex drive’ lager is, dan helpt het om regelmatig gewoon te beginnen masturberen – al dan niet met speeltjes – of om gewoon seks te hebben. Het mag niet als moeten aanvoelen, maar soms helpt het om te starten en fijne aanrakingen toe te laten. Wanneer ik wat meer moeite heb als anders om opwinding te ervaren, dan zijn speeltjes gewoon lekker makkelijk. Aanrakingen – en orgasmes – verhogen mijn ‘sex drive’, maar ik voel me er ook in het algemeen beter door! In fases waar ik me niet heel seksueel voel, zoals bijvoorbeeld tijdens kraamtijd of de laatste twee weken van een zwangerschap, helpt soloseks om mijn verlangen naar seks terug te verhogen. Soms is soloseks ook gewoon gemakkelijker als je weinig tijd hebt, ‘let’s be honest’.

Vertel gerust over nog andere zaken die je integreert als seksuele zelfzorg, naast vaginavriendelijk ondergoed en (solo)seks.

Een andere tool die ik vaak gebruik als seksuele zelfzorg is ‘twerken’. Lekker alles volledig losschudden, I am a twerkaholic! Ik gebruik het om mijn heupen los te maken en uit mijn hoofd, in mijn lijf te kruipen. Het zorgt er voor dat ik me mentaal en fysiek beter voel, maar ook sexy!

Heb je zin in een leuke ‘twerk therapy‘ sessie, neem dan zeker deel aan het volgende ‘Stay sensual stay sane’ traject want daar krijgen jullie dit als bonus.

Volg Lore via haar Instagrampagina @ohyaz_ en probeer zeker haar slips uit. Ik wil alvast nooit meer zonder!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.