Oh Yaz Lore Janssens Brief rood ondergoed gezond ondergoed vaginale infecties irritatie ademend absorberend bowie redman trix eden breuls

F*ck off, respectfully... 7 tips om anderen hun mening niet zo binnen te laten komen.

Listen to episode #7 here

Dus jij gaat een podcast starten? Van u gewoon? Alleen? Elke week? 

Wat vindt uw vriend eigenlijk van dat twerken en dat je in je ondergoed online staat?

Ons Lore? Ja, die doet iets met t- shirts… ik weet het zelf niet zo goed.

Slaapt Lewis NOG STEEDS in jullie bed?

Het kan lastig zijn om je eigen weg te vinden in het leven als je constant wordt geconfronteerd met meningen en adviezen van anderen. Het voelt dan alsof je in een spagaat zit tussen wat jij wilt en wat anderen vinden dat je moet doen, en je moet al sterk in je schoenen staan om je hier niet door te laten beïnvloeden.

Hieronder deel ik mijn zeven beste tips om om te gaan met (ongevraagde) meningen.


Tip 1: Er zullen altijd oordelen zijn

People will judge anyway.

Over elk aspect van het leven zullen mensen een mening hebben. Hoe goed ze het ook bedoelen, ze hebben steeds hun oordeel klaar. Of het nu gaat om opvoeding, werk of relaties, er is altijd wel iemand die vindt dat je het niet goed doet.

Of je kinderen hebt, of je geen kinderen hebt, hoeveel kinderen je hebt, hoe snel je ze achter elkaar kreeg, of je al terug aan het werk bent, of je ooit terug aan het werk gaat, of je meteen terug bent afgevallen of je niet bent afgevallen,... judgement, judgement, judgement!

Steve Jobs zei ooit ‘If you want to make everyone happy, don't be a leader, sell ice cream!’

En zelfs dat is bullshit. Want heb je genoeg vegan opties? Is er lactosevrij ijs? Zit je business model wel goed? Is het ambitieus genoeg? Of is het te ambitieus? Zelfs als je ijs verkoopt, krijg je bakken commentaar.

En dat is nu net het ding:

Je kan niet goed doen voor iedereen, dus kan je maar beter doen wat goed is voor jou.

Kijk zelf hoeveel van die oordelen je wil laten binnenkomen en vooral: do what you want to do!


Tip 2: Begrijp waar de mening vandaan komt

Mensen oordelen vanuit hun eigen perspectief, onwetendheid of angst. Vaak proberen anderen je te beschermen of weten ze gewoon niet beter. Door te begrijpen dat een mening een projectie is van de persoon die hem geeft, kan je er met empathie naar kijken. 

Als je weet waar die mening vandaan komt, kan je het sneller van je afschudden en lukt het beter om de kritiek niet persoonlijk te nemen.

Remember, het is pas commentaar als jij het zo laat binnenkomen.


Tip 3: Kies bewust wat je wel én niet wilt

Er is zo veel keuze, en dat geeft keuzestress. Soms lijkt het ook dat er mensen zijn die het allemaal hebben. Én een carrière, én tijd met de kinderen, én leuke hobby's. Maar het is onmogelijk om alle gebieden van je leven continu te stretchen.

Je kunt niet alles tegelijkertijd hebben in het leven. Als je kiest voor het ene, dan impliceert dit automatisch dat je andere dingen niet kan hebben. Wil je veel tijd met je kinderen spenderen? Dan heb je minder tijd om te werken.

Als je heel bewust bent over wat je wil, en wat je daarvoor opgeeft, dan ga je je minder snel uit je lood laten slaan wanneer je hier kritiek op krijgt. Je hebt immers de gevolgen ervan al onder de loep genomen.

Ben je toch diep geraakt door een bepaalde commentaar? Dan is het misschien een teken dat er nog onzekerheid zit bij jou over een keuze en dat je het zelf nog moet uitzoeken. Je kan dat dan gewoon zeggen. Er is niets mis met toegeven dat je het nog niet helemaal weet, en dat je zelf op zoek bent naar het antwoord.

Dus stel jezelf de vraag waarom je het gevoel hebt dat je je moet verdedigen.

Disclaimer: Het is niet omdat iemand je triggert dat je dit ten allen tijde moet terugkoppelen naar jezelf. Continu een spiegel voorhouden is mega vermoeiend. Soms is het gemakkerlijk om gewoon te mogen denken ‘het is een dikke trut’ & sounds like her problem.


Tip 4: Negeer negatieve reacties of mensen

Na mijn deelname aan The Greatest Dancer en De Tafel Van Vier, heb ik bewust geen reacties op sociale media opengedaan. Twerken is iets waarover gesproken wordt, you hate it or you love it. Mensen zullen een mening hebben en mógen die ook hebben, ik wil het gewoon liever niet weten. Dus waarom zou ik erachter graven?

Ik vind het ook belachelijk dat mensen de nood voelen om hun gal te spuwen op sociale media of om iemand naar beneden te halen die ze niet kennen. Dit zegt trouwens vaak meer over hen dan over de persoon in kwestie.

Dus, soms kan je maar beter negatieve reacties of mensen gewoon negeren.


Tip 5: Bewijs dat je het wel kunt

Wanneer iemand zegt dat we iets niet kunnen, dan kan het weleens gebeuren dat die negatieve kritiek ons voedt om het wél te doen. So, you can prove them wrong.

Ik ben geen mega fan van de reactie, ‘cause I don’t like holding a grudge. Maar er zijn veel mensen voor wie het wel werkt en die het ver schoppen door hun ‘watch and learn’ - mentaliteit. Dus als dit bij jou past, go for it. 

Stel jezelf wel steeds de vraag: Voor wie doe ik het eigenlijk en ga ik hier voldoening uit halen? Doe je het voor jezelf en zeg je nadien ‘Fuck you, ik kon het wel’. En ga je dan blij zijn? Of doe je het enkel om de ander ongelijk te bewijzen?

Don’t compromise your energy and headspace too much just to prove someone wrong.

Bij mijn eerste echte job zeiden mensen, dat ik niet gemaakt was om business te doen. Business is war, en ik zou hier veel te emotioneel voor zijn. Honestly, that’s bullshit. I do business my way, en voor mijn definitie van succes lukt dit heel goed. Ik ben selectief met wie ik werk, I don’t compromise. Dus yes, I proved them wrong. Maar ik deed het wel op een manier die voor mij goed voelt.


Tip 6: Ga geen discussie aan als je daar geen zin in hebt

Don’t invite them into the conversation.

Als ik weet dat jij een andere mening hebt, en ik heb geen zin om mijn mening te verdedigen, dan ga ik ook geen gesprek aan met jou. Zit je toch in een gesprek dat je liever wil vermijden, geef dan een kort antwoord waarop geen vervolg mogelijk is. Zo biedt je geen opening voor meer kritiek.

Ik herinner me dat mijn zus vragen kreeg over haar baby van zes weken oud.‘Om hoe laat slaapt je baby? Wanneer hij moe is. Om hoe laat eet je baby? Wanneer hij honger heeft. Als je geen zin hebt om goedbedoeld advies te krijgen of in een discussie te belanden, geef dan een reactie waar geen vervolg op kán komen, bv. ‘Dat zien we nog wel, daar ben ik nu niet mee bezig’.


Tip 7: Do I want to switch lives?

Als iemand jou zijn/haar mening geeft, vraag jezelf dan af of je eigenlijk wel zou willen ruilen met de persoon die dit advies geeft. Als het antwoord nee is, dan boeit die mening ook helemaal niet. Als je niet opkijkt naar de beslissingen die iemand al heeft genomen of hoe hij/zij het leven leidt, dan is het gemakkelijker om de meningen van deze personen naast je neer te leggen.

Ik heb dit in het verleden al wel eens meegemaakt met business mentors die advies geven over iets waarvan ik voel dat het wringt. Dit is misschien hun manier, die voor hen werkt, maar daarom niet voor mij. Als ik me dan bedenk dat ik helemaal niet wil staan waar zij staan, dan is het gemakkelijker om er niet naar te luisteren maar dicht bij mezelf te blijven.


Cheers & lots of (self)love,

LJ

Listen to episode #7 here

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.