Adele schimmelinfectie candida infectie vaginale irritatie gezond ondergoed ademend absorberend katoen ondergoed bamboe synthetisch ondergoed ecovero lore janssens ohyaz oh yaz

Cool for the Summer - Adele x Oh Yaz

Adele zit met een typisch kwaaltje ‘down there’ door te strak ondergoed. Vulva-arts geeft advies

Bron: HLN & Nina - Stéphanie Verzelen, Liesbeth De Corte  

Tijdens haar show op zondag was Adele opeens heel openhartig. Ze deelde dat ze met een klein gezondheidsprobleempje zit, daarbeneden. En haar strakke ondergoed was de schuldige. Veel vrouwen worstelen met hetzelfde ongemak, zegt onze vulva-arts, zeker in de zomer. Hij legt uit welk ondergoed je intieme delen dan wel gezond houdt.

Het leven van een beroemde artiest is niet áltijd glamoureus. Soms moet je, net als alle andere stervelingen, met een gênant kwaaltje naar de dokter. Zangeres Adele schaamde zich dan weer allesbehalve toen ze haar fans erover toesprak op haar concert in Las Vegas zondag.

“Ik draag Spanx (strakke shapewear, red.) als ik optreed. Maar ik zweet altijd zo hard en dat zweet kan nergens heen”, vertelde de artieste al lachend tijdens haar set. “Ik moet dus constant in mijn eigen zweet zitten. Weet je wat de dokters me moesten geven? Ik wist niet eens dat het bestond. Jock Itch cream!”

De crème die Adele noemt is een bekende antischimmelcrème in Amerika. Eentje speciaal voor schimmels daarbeneden. “Ik moet die op mezelf squirten”, giechelt de zangeres nog op het podium. “In godsnaam, ik weet niet waarom ik jullie dat vertel.”

Een schimmelinfectie in je vulva valt te voorkomen, zegt arts. “Deze stof laat je huid ademen”

Des te beter nochtans, dat Adele even dat grote taboe doorbreekt. Veel vrouwen krijgen te maken met schimmelinfecties daarbeneden en vulva-arts Hans Verstraelen (UGent) kan precies verklaren waarom. “De vulva is een erg afgesloten deel waar veel zweet en talg geproduceerd en veel vocht vastgehouden wordt. Die vochtige omgeving zorgt voor meer wrijving, waardoor irritaties kunnen ontstaan.”

Zeker in de zomer, wanneer je iets meer zweet dan anders, is dat allesbehalve aangenaam. En ook je gezondheid lijdt eronder. Zo is een vochtige omgeving een broeihaard voor de candida-gist die van nature in je vagina voorkomt. En dat kan leiden tot een candida-infectie: een schimmelinfectie met een branderig, jeukend gevoel en veel extra afscheiding.

Ben jij vatbaar voor zo’n infectie? Dan is het advies van Verstraelen duidelijk. Géén strak ondergoed dragen, zoals Adele.

“Je kiest beter voor een slip gemaakt van een absorberende, ademende stof.”

Het klassieke antwoord is dan: katoen. Of zijde, maar dat is iets fragieler en minder simpel om op hoge temperaturen te wassen. Bedrijven experimenteren ook met nieuwe materialen, zegt stylist Sarah Roelstraete. “Je vindt steeds vaker ondergoed gemaakt van bamboe of lyocell, een soort houtpulp. Dat is veel aangenamer en gezonder voor je vagina dan een slip van polyester.”

De stof is erg huid- en allergie­vrien­de­lijk, laat je huid ademen en is heel absorbe­rend en vochtregu­le­rend - Lore Janssens van ondergoedmerk Oh Yaz

Ook de Belgische Lore Janssens ging op zoek naar ‘gezond’ ondergoed. Omdat ze haar goesting niet vond, trok ze op onderzoek uit en richtte ze haar eigen merk op: Oh Yaz. Na veel research kwam ze uiteindelijk uit bij ‘ecovero’, een ecologischer alternatief voor viscose.

“De stof wordt ook gemaakt van hout en pulp, afkomstig uit duurzame bosbouw. Ze komt met 50 procent minder uitstoot dan gewone viscose en vraagt om de helft minder energie en water. En vooral: de stof is erg huid- en allergievriendelijk, laat je huid ademen en is heel absorberend en vochtregulerend.”

Lees heel het artikel hier

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.