Als je je tenen al hebt ondergedompeld in de wereld van zelfontwikkeling dan ben je ongetwijfeld al langs het onderwerp talenten gekomen. Misschien heb je zelfs de vraag ‘Wat zijn jouw talenten?’ al eens moeten beantwoorden in één of andere workshop. Een vraag die bij velen best wat weerstand opwekt.
Dat was bij mij toch het geval. Want heb ik wel talenten? Kan ik eigenlijk wel iets? Ik vond het een mega confronterende vraag. Tot ik ging samenwerken met Veerle Dobbelaere en inzicht kreeg in wat talenten nu juist zijn en hoe je ze kan herkennen bij jezelf.
Dus als je denkt dat je geen grote talenten hebt? Read on! ‘Cause of course you’ve got talent and I’ve got talent too.
Reframe je definitie van talent
Een talent is niet jouw one true calling. Door shows als Belgium’s got talent lijkt het wel of je enkel talent hebt als je iets kan dat niemand anders kan of waar je gewoon super hard in uitblinkt.
Dit is helemaal niet zo. Als ik het woord ‘talent’ opzoek in het woordenboek dan krijg ik de volgende beschrijvingen:
ta·lent (het; o; meervoud: talenten)
1 bijzonder goed ontwikkelde eigenschap
2 resultaat van een natuurlijk potentieel, gecombineerd met een voldoende stimulerende omgeving waardoor het talent kan groeien.
Synoniemen: aanleg, begaafdheid, gave, kundigheid
Als je het zo bekijkt, heb je dus een overvloed aan talenten!
Talent is dus niet dat ene one big thing dat enkel weggelegd is voor the lucky few. Iedereen heeft talenten.
Maar wat zijn mijn talenten dan?
Good question! Je bent je waarschijnlijk nog niet erg bewust van je eigen talenten. Dit is omdat we vaak blind zijn voor onze eigen sterktes. Jouw talenten lijken heel logisch voor jezelf, omdat het dingen zijn die vanzelf komen. Je moet er weinig moeite in steken, dus je denkt dat dit ook het geval is voor anderen.
Niet is minder waar. Dat wat voor jou makkelijk lijkt, is misschien voor iemand anders best moeilijk. Of het kost anderen veel meer energie dan het jou kost. Normaal houd ik niet zo van vergelijken, maar om je eigen talenten te identificeren, krijg je een wildcard. Dus stel jezelf eens de vraag: Wat kan ik goed dat voor iemand anders misschien moeilijk komt?
You have a few special skills that, combined with all your experiences and personality, make you, you.
Hoe jouw talenten tot uiting komen, is afhankelijk van jouw ervaringen en jouw persoonlijkheid. De combinatie van de drie vormt een unieke mix waardoor jij jouw talenten op jouw unieke manier kan inzetten. Het heeft dus geen zin om je talenten af te meten aan die van anderen.
Schrijf je talenten op
Okay, time for action! Schrijf tien (of zelfs twintig) talenten van jezelf op! Dit lijkt veel, maar het helpt je om verder te denken dan wat typisch gezien wordt als een talent (bv. dansen versus twerken). En het zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen. Double win!
Het is misschien moeilijk om te geloven, maar ik heb ooit een lijst moeten maken met 100 talenten en dat ging verrassend vlot. Niet omdat ik super speciaal ben, maar wel omdat je geforceerd wordt om meer in detail te gaan. Zo schreef ik bijvoorbeeld op “Ik ben goed in lijstjes maken” of “ik durf mijn talenten te benoemen”. Daar zou ik niet toegekomen zijn, had ik er maar tien opgeschreven.
Heb je wat extra inspiratie nodig? Denk dan eens na over wat je als kind graag deed of wat je doet vanuit jezelf (zonder dat iemand er achter vraagt).
Hoe kan je je talenten meer inzetten?
Als alles goed is gelopen, heb je nu een gigantische lijst met dingen waar je erg goed in bent. YAZ QUEEN! Maar wat doe je daar nu mee? Hoe kan je die talenten van jou meer inzetten in je persoonlijke of professionele leven? Ik geef je een voorbeeld.
Twerken is één van mijn talenten. Ik heb er aanleg voor, ik vind het leuk en I am drawn to it. Dus volgde ik mijn nieuwsgierigheid voor dit talent, puur omdat ik het leuk vond. En door die nieuwsgierigheid te volgen zonder er iets van terug te verwachten, slaagde ik erin een collab met Lizzo aan te gaan, mee te doen met The Greatest Dancer, en aan De Tafel Van Vier te zitten met Gert Verhulst. Just by following my curiosity!
Dus durf uw nieuwsgierigheid volgen, zelfs als het misschien niets oplevert, just for the fun of it.
MAAR. Ja, er is een grote maar.
Het is niet omdat je een talent hebt, dat je het ook wil of moet inzetten.
Het is bijvoorbeeld niet omdat je goed kan luisteren, dat je elke dag het luisterend oor voor iedereen in je omgeving moet zijn. Kijk ook naar wat het jou persoonlijk brengt. Brengt het je persoonlijke voldoening? Then go for it! Indien niet, dan laat je dat talent maar even links liggen in bepaalde contexten.
Be aware
Een andere disclaimer die ik wil maken, heeft te maken met passie en succes. Het lijkt soms dat je pas succesvol bent als je van je talent je job of je zaak maakt. Dit hoeft totaal niet. Het doel van een passie is dat het je voldoening brengt om het te doen. Maar als je van je passie je beroep maakt en er van alle 'moetens' aanhangt, dan kan dit je voldoening wegnemen.
Het is niet omdat je ergens goed in bent dat je het ook moet gebruiken, en het is niet omdat je een bepaalde passie voor iets hebt, dat je er ook effectief je job van moet maken om succesvol te zijn.
Okay, now we’ve cleared that out, it’s time to get to work: Schrijf 10, 20 of zelfs 30 talenten op en kijk na welke talenten je meer wil inzetten in je privé- of professionele leven en hoe je dit zou kunnen doen.
Cheers & lots of (self)love,
LJ