All our T-shirts are Eco-friendly | Free standard shipping above €50 in BE & NL

Hoe vaginale irritatie voorkomen - enkele tips & tricks [NL]

Spread the word, maar vooral niet de vaginale irritatie

Laten we even open kaart spelen, dames. Vaginale irritaties en infecties zijn een ding en neen, ze zijn niet leuk. Wat ze nog minder leuk maken, is het beeld dat eraan gegeven wordt. Welke beeld hoor ik je vragen? Wel, het beeld dat we ons ervoor moeten schamen en er niet openlijk over kunnen praten zonder ervoor beoordeeld te worden. En dit is SO NOT OKAY.

Er wordt ons geleerd dat we ons van kleins af aan moeten schamen voor alles wat zich down there afspeelt. Vandaar ook de term "schaamstreek". Ik heb genoeg van deze framing. We mogen namelijk heel trots zijn op onze lichamen en wat ze allemaal doorstaan.

Zeker 75% van de vrouwen heeft in haar leven minstens één keer een vaginale infectie. Vaginale infecties en irritaties zijn dus blijkbaar een veelvoorkomend probleem. dus euhm... HOW COME dat dit niet algemeen geweten is? En we er niet openlijk over praten?

Laten we eens stilstaan bij dat getal. 75%, dat is ONTZETTEND veel. Ik stel het hieronder voor in een universele taal die we allemaal begrijpen, namelijk die van Sex & the City. In dit geval zouden bijvoorbeeld Carrie, Miranda én Samantha allemaal last hebben gehad van een vaginale infectie. Of Carrie, Charlotte & Miranda. Of Miranda, Charlotte &... you get the point. 3 op vier vrouwen heeft er 'last' van.

Als zoveel vrouwen er al mee te maken hebben gehad, waarom helpen we elkaar dan niet om ze te voorkomen? Lees hieronder simpele tips & tricks die vaginale infecties kunnen voorkomen (en misschien wel genezen)!

  1. Gebruik geen inlegkruisjes!

Als puberend meisje kreeg ik van mijn moeder een doos inlegkruisjes. Voor moest "die dag" eraan komen. Ik voel mijn 12-jarige zelf nog eyerollen tot hier.

En ik had gelijk ook! Want ze zijn ook helemaal niet goed voor je vaginale gezondheid! Daarnaast zijn ze ook slecht voor de planeet! Ditch de inlegkruisjes, girls! 

  1. Laat moeder natuur haar ding doen

We kunnen ons allemaal binnen de 5 seconden een reclame herinneren die het wassen van je private parts zou bevorderen. Zo zouden "vieze geurtjes" ook gemaskeerd kunnen worden door geparfumeerde zepen en zelfs yoghurt?!. HELL TO THE NO.

Je lichaam is zichzelf continu aan het herstellen. Als je vagina dus even 'levendiger' is en een iets steviger geurtje heeft dan anders, wil dat gewoon zeggen dat het zichzelf aan het herstellen is. Verpest dus alsjeblieft het natuurlijke genezingsproces niet, want je veroorzaakt alleen maar meer schade. & Haal die yoghurtpot al zeker weg van je vajayjay!

Probiotica zouden echter wél kunnen helpen. Dit zowel om infecties te voorkomen, maar ook om ze te genezen.

  1. Draag het juiste ondergoed

Het dragen van synthetisch ondergoed of ondergoed dat niet goed ademt, is een van de ergste dingen die je kunt doen.

Maar wat is dan "goed ondergoed"? Allemaal easier said than done, hé. Dat is ook het hele punt achter het creëren van Bamboost. Je moet ondergoed vinden dat twee dingen combineert: ervoor zorgen dat de stof kan ademen, maar ook dat de stof van hoge kwaliteit is. Dat doet Bamboost door ondergoed te maken uit bamboe. Het kan alles absorberen wat op zijn weg komt.

Het dragen van heel licht of geen ondergoed is niet goed voor je om de vaginale gezondheid te laten herstellen. Het juiste soort ondergoed kan ongemakken opvangen en voorkomen dat een vaginale irritatie zich evolueert tot een vaginale infectie.

Zorg er dus voor dat het absorbeert EN ademt! Katoenen ondergoed is een goed begin, maar katoen is niet geweldig in de zomer en heeft geen antibacteriële laag.

Ondergoed uit bamboe spant echt de kroon als het gaat om het combineren van ademen en absorberen. Het regelt ook de temperatuur, heeft een antibacteriële en schimmelwerende laag.

Lees hier alle voordelen van bamboe ondergoed. (LINK NOG INVOEGEN BIJ PUBLICATIE VORIGE BLOGPOST)

  1. Doe het veilig

Het is geen verrassing dat condooms veel voordelen hebben, maar ze beschermen ook de zuurtegraad van je vagina.

Je vagina houdt van haar safe space en is geen fan van 'onbekenden' zoals sperma of speeksel. Ook andere anticonceptie die inwendig gebruikt wordt, ziet onze vajayjay maar al te graag verdwijnen, denk maar aan de vaginale ring (beter bekend als de nuvaring). 

Onze vagina is geen fan van zaken die er niet horen te zijn & eigenlijk vind ik die vibe wel leuk. WE STAN. She’s the queen & be putting herself first.


Bronnen:

Runeman B, Rybo G, Forsgren-Brusk U, Larkö O, Larsson P, Faergemann J., The vulvar skin microenvironment: impact of tight-fitting underwear on microclimate, pH and microflora, Acta Derm Venereol. 2005;85(2):118-22.

Zhang J, Thomas AG, Leybovich E., Vaginal douching and adverse health effects: a meta-analysis, Am J Public Health. 1997 Jul;87(7):1207-11.

Cottrell BH, An updated review of of evidence to discourage douching, MCN Am J Matern Child Nurs. 2010 Mar-Apr;35(2):102-7; quiz 108-9.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Sale

Unavailable

Sold Out